Seks flytbare huse til hjemløse skal ud i byen

March 12, 2019

AF: HANS PETERSEN

Publiceret Aahus Stiftstidende 12. marts 2019 kl. 11:15 

 

Små, komfortable huse på 15 kvadratmeter venter på en placering.

 

Seks flytbare huse for hjemløse venter på at komme i brug i Aarhus. De står lige nu på det areal ved Sylbækvej, hvor de er bygget.

 

Husene er på 15 kvadratmeter med tekøkken og har haft hjemløse som medbyggere. Bag byggeriet står organisationen "Projekt Udenfor". Fire af husene er kommet til verden takket være virksomheden Monstrum i Brøndby. Det er den, som også har leveret de store udendørs legedyr af træ på Dokk1.

 

Før husene kan komme ud i landskabet, skal Aarhus Kommune give en byggetilladelse, og en ansøgning fra "Projekt Udenfor" er sendt.

 

Ifølge kommunens afdeling for sociale forhold og beskæftigelse skal der være møde mellem teknik og miljø og "Projekt Udenfor" om placeringen, og direktør i "Projekt Udenfor", Lisbeth Pilegaard, oplyser, at "grunden er identificeret".

 

"Vi bygger hjem sammen med mennesker, der ofte har haft svært ved at føle sig hjemme i vores samfund og i sig selv".

Lisbeth Pilegaard, direktør i "Projekt Udenfor".

 

De har været med til at lave husene. Fra venstre Kim Kromann med arkitekterne Jens Balle Christensen, Kim Pretzmann Olesen og Eva Rosborg Aagaard. Foto: Axel Schütt

 

Mere end boliger

Medarbejdere i "Projekt Udenfor" har foreslået placeringer ved Ådalen og Eskelund, oplyser Kim Kromann, som har arbejdet længere tid med husene. Hans kontrakt med "Projekt Udenfor" hørte op 1. marts, da han var ansat tidsbegrænset for EU-midler.

 

Men disse steder er ikke længere aktuelle, oplyser Lisbeth Pilegaard.

 

- Vi har en stor opgave i at skabe byer med plads til alle, og med det her projekt bygger vi ikke bare boliger. Vi bygger hjem sammen med mennesker, der ofte har haft svært ved at føle sig hjemme i vores samfund og i sig selv. På den måde er tanken også, at projektet skal hjælpe husenes beboere med at nå frem til en følelse af hjemlighed, som handler om mere end en bolig, siger Lisbeth Pilegaard.

 

Hjemløsehusene er et medbyggerprojekt, der skal skabe et levemiljø. De er mobile, så de kan flyttes på en lastbil til nye steder, hvis der er behov.

 

Intelligente overlevere

Organisationen Arkitekter uden grænser har været med i projektet i Aarhus.

 

- Som arkitekter har vi lært meget og hentet erfaringer, som vi kan bruge andre steder, siger Eva Rosborg Aagaard, som har deltaget fra Arkitekter uden grænser sammen med kollegerne Jens Balle Christensen, Kim Pretzmann Olesen, Maria Viva og Nikita Gyawali.

 

- Husene skal mere ses som en social løftestang end et hjem, og det kan tænkes, at husene er anderledes om fem år. De kan bidrage til at bringe de hjemløse ud af det stress, de ofte oplever, siger Kim Pretzmann Olesen.

 

Arkitekterne har oplevet mange ressourcer i de hjemløse.

 

- De hjemløse er overlevere, der kan være lynende intelligente, og andre skal have øje for det, siger Jens Balle Christensen.

 

- De vælger ikke deres tilværelse frivilligt, og alle ønsker at komme videre og måske ud i job, og det håber vi, dette fællesskab kan bidrage til. Husene skal have rum med kvalitet og godt lys og give plads for et liv i værdighed, siger Eva Rosborg Aagaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Please reload